Boeken die dwarsliggen – De voor- en nadelen van Dwarsliggers

Laatst bestelde ik, per ongeluk, een Dwarsligger. Je kent ze wel, die kleine boekjes in broekzakformaat. Al weken had ik me verheugd op mijn bestelde boek en was dan ook behoorlijk teleurgesteld toen er een klein frutselboekje uit een gigantische doos kwam vallen, in plaats van het ‘gewone’ boek dat ik eigenlijk verwacht had. De mythe dat een Dwarsligger makkelijker door een brievenbus zou passen, was bij dezen in ieder geval al ontkracht. Ik besloot het dwarse boekje, ondanks mijn grote twijfels, toch een kans te geven en alle voor- en nadelen, samen met enkele Dwarsliggerfeitjes, voor je op een rijtje te zetten.

Voordelen

Klein lichtgewicht
Het boekje heeft een formaat van ongeveer 12 bij 8 centimeter, superhandig voor in je tas of zelfs broekzak. Door het dunne (bijbel)papier weegt het boekje ook nog eens niks: zo’n 145 gram. Daarmee is het zeker tot zo’n 8 keer lichter als een normaal boek.

Beter voor het milieu
Vanwege het formaat zijn er minder grondstoffen nodig om dit boekje te maken. Toch een compleet boek, maar minder bomen die ervoor zijn gesneuveld. Winwin!

Handig voor op reis
De Dwarsligger is een goed alternatief voor een eraeader: je hebt geen batterijen nodig en door het gewicht en het formaat stop je hem makkelijk in je tas of koffer. Veel ruimte neemt het niet in beslag, dus laadt maar in die boeken!

Je kunt het boekje makkelijker open neerleggen
Doordat de rug van het papier niet aan de kaft is vastgelijmd, laat de Dwarsligger zich gemakkelijk openleggen. Althans, als je niet de eerste pagina’s aan het lezen bent: die willen nog wel eens terugvallen/dichtklappen. Dat het boekje open blijft liggen heeft ook weer een ander voordeel: geen lelijke vouwen in de rug van het boek. Hoera!

Dwarsliggers zijn ideaal voor zijliggers
Vaak lees ik vlak voor het slapen gaan nog een paar bladzijden (of hoofdstukken 🙂 ) in bed. Als het erg spannend wordt, wil ik natuurlijk wel eens langer doorlezen dan de bedoeling is. Ik word dan wel moe, maar wil het boek nog niet opzij leggen. Langzaam zak ik steeds meer onderuit, totdat ik op mij zij lig. Onhandig als ik dan de rechterbladzijde wil lezen terwijl ik op mijn linker zij lig! Dat betekent dat ik óf het boek moet optillen, óf rechtop moet gaan zitten. Beide zeer vermoeiend, zo in de late uurtjes. Een Dwarsligger is eenvoudig met een hand omhoog te houden zonder dat het dichtklapt of te zwaar wordt.

Tientallen boeken op je nachtkastje, en nog steeds ruimte over!
Of denk eens aan al die ruimte die je bespaart in je boekenkast door over te stappen op Dwarsliggers. We want more!

Nadelen

De prijs
Hoewel een Dwarsligger vlak na publicatie van een boek enkele euro’s goedkoper is, blijven deze kleine boekjes vaak prijzig. Het boek dat ik bestelde kostte als ‘gewone paperback’ 17 euro, terwijl ik voor deze Dwarsligger 15 euro betaalde. De 2 euro meer is me toch ook wel een groter, steviger boek waard! Ook voor oudere titels, die nu bijvoorbeeld voor 5 euro te koop zijn als paperback, kosten vaak nog 12,50 euro als Dwarsligger. Daarvoor betaal je dus nog steeds de hoofdprijs!

Niet alle titels zijn beschikbaar
Hoewel er steeds meer titels ook in Dwarsliggerformaat worden uitgebracht, moet je vaak toch wel even zoeken voor je een complete serie bij elkaar hebt.

Fragieler
Het dunne papier mag er dan wel voor zorgen dat het boekje minder weegt, het is ook kwetsbaarder. Als ik snel door wilde bladeren naar een volgende bladzijde (want: spannend!), dan sloeg ik vaak 3 bladzijdes tegelijk over. Als ik mijn vingers dan (zoals mijn vader dat vroeger altijd deed bij de krant :D) wat vochtig maakte, dan moest ik uitkijken dat het papier niet kapot ging. Wat een horror!

De eerste bladzijden
Tja, zo’n ander formaat is natuurlijk sowieso wennen, maar eigenlijk zijn de eerste bladzijden van een het boekje eigenlijk altijd onhandig om te lezen. Het complete gewicht lijkt dan aan die enkele pagina’s te hangen.

De kleine lettertjes
Zijn er dan ook kleine lettertjes? Jazeker, het hele boekje staat er vol mee! Het is soms net of je je door 367 paginaatjes met algemene voorwaarden moet ploeteren. Niet geschikt voor mensen met slechte ogen.

Eindoordeel
Wat zal ik er eens van zeggen? Ik had verwacht dat het lezen van een Dwarsligger erger zou zijn, maar heb toch nog flink wat voordelen kunnen verzinnen. Mocht ik een leuk boekje tegenkomen waarvan ze alleen maar de Dwarsligger hebben, dan zal ik die zeker bestellen. Toch geef ik liever de voorkeur aan gewone boeken.

Trouwens: wist je dat…

Dwarsligger een handelsnaam is?
Naast de Dwarsligger waren er enkele jaren geleden ook ‘Dwarslezers’ en ‘Karaktertjes’, als varianten op de Dwarsligger. Deze boekjes waren allemaal identiek aan elkaar, alleen het papier verschilde. De komst van de Dwarslezer en Karaktertjes veroorzaakten in 2010 ophef met betrekking tot octrooirechten van de originele Dwarsligger.  De Belgische krant De Morgen berichtte op 23 september 2010 dat de Nederlandse uitgeverij Jongbloed, die het octrooi bezit op de dwarsligger, overwoog om juridische stappen te nemen. Het vaktijdschrift Het Boekblad stelt op 22 oktober 2010 dat juristen aan het onderzoeken zijn of Karaktertjes en de Dwarslezer het octrooi schenden. Op 7 maart 2011 kondigden de uitgeverijen Dutch Media, A.W. Bruna en Nieuw Amsterdam aan dat ze ophielden met de verkoop van dwarslezers omdat de verkoop beneden de verwachting bleef. Bron: wikipedia (en als het op wikipedia staat, dan is het waar ;)).

De Dwarsligger een Nederlandse uitvinding is? 
En een succesvolle ook! Jongbloed, de uitgeverij, bracht de dwarsligger® ook uit in Frankrijk (waar hij Point2® heet), Spanje (Librinos®), Verenigd Koninkrijk (Flipback®), Zweden (Excess®), Finland (Miki® ) en Rusland (Flipbook®). Kijk dat saaie logo van die Fransen eens 😉

De eerste Dwarsligger die ik bestelde Mea Culpa is?
Zie ook de foto’s bovenaan. Het boek is onwijs goed, recensie komt later online 🙂

Wat vind jij van Dwarsliggers?

14 gedachtes over “Boeken die dwarsliggen – De voor- en nadelen van Dwarsliggers

 1. Ik wist wel dat het een Nederlandse uitvinding is, dus dat vind ik zelf wel weer supergaaf! Alleen geef ik toch de voorkeur aan een gewoon boek. Ik had al eens een hele kleine pocketversie met enorm kleine letters (echt heel klein voor een pocket) en daar heb ik zo lang over gedaan, ik vond het echt niks zo klein lezen. Dus met die hele mini-dwarsliggers overleef ik het waarschijnlijk niet. Al zijn ze inderdaad wel lekker makkelijk mee te nemen, maar gelukkig zijn ebooks dat ook 🙂

  Like

 2. De kleine lettertjes en het hele dunne en snel beschadigde papier hebben me er tot nu toe van weerhouden om er eentje aan te schaffen en ik twijfel of ik dat ooit ga doen. Zoals je al aangaf voor die paar euro meer heb ik liever de grotere, maar stevigere broer of zus in huis. Staat ook wat indrukwekkender in de kast 😀

  Like

  1. Het is inderdaad een imposantere vulling van je boekenkast, hoewel zo’n rijtje met allemaal van die mini-boekjes ook wel wat heeft, vind ik. Eigenlijk zijn gewoon schattig. Onpraktisch, maar schattig 😛

   Like

 3. Het grootste gemak is voor het lezen in bed en voor op reis, maar daarvoor zijn ereaders ook superhandig. Die van mij heeft echter zojuist gezegd: “opening book”, om dat vervolgens niet meer te doen, dus dat is misschien wel nog een voordeel: een boek gaat altijd open! 😀 Maar dat doen gewone boeken ook, dus eigenlijk telt die niet 😉

  Like

  1. Dankjewel! 🙂 Ik lees zowel digitaal als ‘analoog’ (haha), net hoe m’n pet staat op moment van aanschaf (en ook wel afhankelijk van de titel: sommige boeken wil ik gewoon in mijn boekenkast laten shinen).

   Like

 4. Ik heb er ook wel eens een paar gelezen, ik kon ze toen lenen bij de bibliotheek. Vond het ideaal voor op vakantie omdat ze zo klein zijn en niets wegen. En het leest inderdaad makkelijk als je ligt, ook op een strandstoel bijvoorbeeld ;-).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s