Heelmeester – Marcel Vaarmeijer

De Heelmeester van Marcel Vaarmeijer. De titel klinkt voor de mensen die nog onbekend zijn met het boek misschien als een titel uit het fantasy-genre, hoewel de cover ‘standaard roman’ suggereert. Zowel de voor- als achterkant beloven daarbij humor: een hilarische roman, voor de fans van onder andere Hendrik Groen. Een toppertje dus! Of toch niet?

Het verhaal gaat over de intelligente Himmel, een nieuwsgierige achtjarige onderzoeker die met een scheikundig experiment het huis van zijn ouders in Zürich opblaast. Het huis staat in een nette buurt, en wordt bewoond door een redelijk excentriek doktersgezin. Als het gezin noodgedwongen moet verhuizen, dan beginnen de avonturen. Himmel gaat zijn vader in zijn privékliniek helpen en samen behandelen zij vele patiënten (waaronder Freddy Mercury van Queen), met succes!

Maar is het helpen van zieke mensen echt waar Himmels hart ligt? En wat als het verleden ineens weer om de hoek komt kijken? Dat laat ik graag aan jezelf over om te ontdekken, in dit derde boek van auteur Marcel Vaarmeijer.

Wat ik wél kan vertellen, is dat deze roman een vervolg is op “Voor wie ik heb liefgehad”, het verhaal waarin de moeder van Himmel de hoofdrol speelt. Hoewel de verhalen elkaar perfect opvolgen, is het niet per se nodig om het voorgaande boek gelezen te hebben: het derde boek is prima te volgen zonder de kennis uit het Vaarmeijers tweede roman.

Heelmeester is een goedgeschreven verhaal, met de nodige tragiek, maar ook met veel humor. Ik zou het niet willen vergelijken met Hendrik Groen (die vond ik grappiger), maar dat het boek grappen bevat, daar kun je niet omheen. Maar het recept van dit boek is ingewikkelder. Naast de drama en grappige stukken, bevat het ook een snufje filosofie en een scheut feelgood. Voor wie tussen de regels door kan lezen, bevat dit boek voor ieder wat wils.

Zelfs voor degene die van een beetje spanning houdt. Je moet er wel even op wachten: het lezen gaat in het begin vlot, zwakt dan af, waarna het op het laatst toch spannend wordt. Misschien komt dit ook doordat je leest over een jonge Himmel en een oudere Himmel, in verschillende perspectieven. Het ene perspectief spreekt hierbij meer aan dan het andere. En zet aan tot nadenken over de diepere betekenis achter het verhaal, zoals bijvoorbeeld ethiek en waarden.

Groot pluspunt van het boek is dat het anders in dan andere fictieve boeken. Het vertelt niet zomaar een verhaal, maar neemt je mee in de geheimen van een bijzondere familie. Minpunt is dat het op een gegeven moment wat trager wordt. Bijna had ik het boek weggelegd. Doorzetters worden op het einde echter beloond, wat dit verhaal een mooi afgerond geheel maakt.

Score: 3,5/5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s