Luisterboeken. Een uitkomst voor wie lezen een probleem is. Maar deze boeken zijn niet alleen leuk voor blinden, slechtzienden en dyslectici. Oók bij mensen die wel goed kunnen lezen, wint dit vertelde boek aan populariteit. En ze zijn er in vele smaken: voor kinderen én volwassenen, in allerlei genres! Maar… hoe en waar kun je deze boeken eigenlijk luisteren of downloaden?
Wat is een luisterboek?
Een luisterboek (audioboek of gesproken boek) is een geluidsopname van een verhaal of boek. De auteur of een stemacteur leest een boek voor. Je kan zo’n boek vaak luisteren via een app, of bestellen bij een winkel. Je krijgt het bestand dan vaak als mp3-bestand (een muziekbestand die je via je computer kan luisteren of op andere apparaten kan zetten, zoals bij een ePub bij een e-reader). Soms kun je luisterboeken ook kopen in de vorm van een CD of USB-stick (waarop de mp3-bestanden dan staan).
Luisterboeken via abonnementen
Luisteren naar audioboeken kan soms gratis, maar vaak ook niet. Ik som enkele diensten voor je op:
1. Luisterboeken via Bookchoice
Dit is het medium waar ik kennis heb leren maken met het fenomeen audioboeken. Iedere maand selecteert Bookchoice 8 (redelijk nieuwe) boeken voor je, die je kan downloaden om te lezen, maar óók om te luisteren.
Helaas is het niet zo dat je mee kan lezen met de audio, of eerst een stuk kan lezen en dan via audio verder kan gaan, maar het is wel leuk om te kunnen kiezen.
2. Luisterboeken via Storytel
Met Storytel luister je onbeperkt naar boeken via je mobiel of tablet. Maar dit is niet gratis: je betaalt hier een vast bedrag per maand voor. Je mag dan wel zoveel boeken luisteren als je zelf wilt. Ze hebben daarvoor ook ruim de keuze, en stunten regelmatig met proefabonnementen (waar je bijvoorbeeld 30 dagen gratis kan luisteren)
Naast het aanbod is ook het kunnen switchen tussen audiobook en ebook een verschil. Bij sommige boeken is het mogelijk om naast naar het boek te luisteren, het boek ook te lezen. Maar let op: dit kan niet tegelijk, en ook niet bij alle boeken.
Ben je fan van audioboeken en wil je een kiezen uit een ruim assortiment? Dan is Storytel wellicht de beste keuze.
3. Luisterboeken van de bibliotheek
In de Online bieb van de Nederlandse bibliotheek vind je ongeveer 2000 luisterboeken, die je kunt luisteren met een abonnement op de bieb. Sommige zijn ook gratis te beluisteren. Bekijk welke titels je kunt beluisteren via de app
Speciaal voor mensen met een leesbeperking heeft de Nederlandse bibliotheek Passend Lezen. Dit is een aanbod van duizenden gesproken boeken. Deze boeken lijken erg veel op luisterboeken, maar hebben als extra bijkomstigheid dat ze helemaal zijn afgestemd op mensen die normaal minder makkelijk door boeken kunnen navigeren. Bekijk ook de instructievideo van Passend Lezen.
4. Luisterboeken via Youtube
YouTube alleen voor filmpjes? Helemaal niet. Wie zoekt op ‘Luisterboeken’ zal voornamelijk kinderboeken te zien krijgen. Breidt je zoekopdracht uit naar ‘Luisterboeken volwassenen’, dan kom je al meer in de richting van de populaire boeken van nu. Het is vaak even zoeken naar een leuk boek én naar een goede kwaliteit, maar het is in ieder geval wel een gratis alternatief. Helaas heb je niet de garantie dat je boek er altijd op blijft staan, want veel van de audiobestanden zijn illegaal geüpload en worden dus ook vaak weer offline gehaald.
5. Luisterboeken op Spotify
Jazeker, ook deze populaire streamingdienst heeft boeken om naar te luisteren. Maar hoe vind je luisterboeken tussen al de muziek en playlists op Spotify? Simpel: zoek ook hier op ‘Luisterboeken’, en je krijgt meteen een aantal hits. Maar verwacht hier niet te veel van: zoveel zijn het er niet in het Nederlands. Ben je dus op zoek naar een luisterboek over bijvoorbeeld Harry Potter: dan is Spotify niet jouw medium.
Wel al een account en nieuwsgierig? Mijn tip is het Spotify-profiel met audioboeken van Rens Vernij, met onder andere de boeken Lieveling van Kim van Kooten en Ma van Hugo Borst. Naast dit profiel zijn er nog een aantal. Zo zijn er voor kinderen luisterverhalen van Woezel en Pip. Handig! En ook leuk zijn de vele podcasts die gaan over boeken. Het zijn niet per se boeken om naar te luisteren, maar er wordt wel veel over boeken verteld en gepraat.
Wie graag naar Engelstalige klassiekers luistert, kan eventueel ook nog zoeken op audiobooks. De keuze is dan wat groter, maar verwacht geen populaire, moderne toppers.
Luisterboeken kopen of downloaden
op je tablet of telefoon
Leuk die online abonnementen natuurlijk, maar waar kun je boeken downloaden die je offline, op de fiets of in de auto, zonder internet, kunt luisteren? De meeste van abonnementsdiensten geven je de optie om via een app de boeken te downloaden op je computer, tablet of mobiele telefoon.
En wat als je geen abonnement hebt?
Ook zonder deze diensten kun je luisterboeken kopen. Bijvoorbeeld via de Google Play Store of Apple iTunes. Of via webshops als Bol.com, Bookspot.nl en 123luisterboek.nl (hier zijn sommige (delen van) boeken soms zelfs gratis!).
Gratis luisterboeken downloaden?
Wie wat rondsnuffelt op Google zal uiteindelijk wel wat vinden. Wil je echter de nieuwste boeken of bestsellers meteen kunnen beluisteren: daar zul je wat voor over moeten hebben. Net als met gewone boeken of eBooks: er zijn illegale manieren om eraan te komen, maar voor een beetje meer heeft de auteur er ook baat bij.
Bovenstaande informatie is natuurlijk niet uitputtend. Heb jij ook nog een tip of aanvulling voor luisterboeken-luisteraars? Laat het weten in de comments!
Passend lezen kan hele goede voorlezers hebben, maar soms zijn de boeken echt tenenkrommend slecht ingesproken. Nadeel is ook dat het wel tot een jaar kan duren voordat een boek eindelijk beschikbaar is, dan is de hype alweer verdwenen. Als blinde of slechtziende loop je daardoor dus altijd achter de feiten aan, hierdoor ben ik ook begonnen met het lezen van ebooks. En Storytel, ik kan niet meer zonder. Ik vind het Engelse aanbod daar heel fijn.
LikeLike
Thanks voor de toevoeging! 🙂 Ik heb zelf nog niks geluisterd via de online bieb of Storytel, maar heb het luisteren ontdekt via Bookchoice. De ene stem is prettiger om naar te luisteren dan de andere, maar als het ook echt slecht ingesproken is: dat is wel erg jammer!
LikeLike
Veel voorlezers bij Passend Lezen zijn op leeftijd…… Niets mis met op leeftijd zijn, maar voor young adult boeken is dat gewoon niet altijd handig.
LikeLike