[recensie] Mea culpa – Clare Mackintosh

Het is een vreselijk scenario: je loopt met een klein kind (jouw kind) over straat, vrolijk pratend over wat er die dag allemaal gebeurd is op school. Ineens schiet het kind de weg op, waarna er nog geen seconde later een auto de bocht om komt scheuren en je kind aanrijdt. Alsof dat nog niet erg genoeg is, besluit de bestuurder van deze auto niet te helpen, maar rijdt weer net zo snel weg als die gekomen is. Jij en je dode kind blijven achter. Het is te verschrikkelijk om over na te denken, maar het overkwam Jenna, het hoofdpersonage in de debuutthriller Mea Culpa van Clare Mackintosh.

Sad but true

Een tragisch verhaal dus, over de dood van een klein jongetje en de zoektocht naar de dader. Het verhaal bestaat uit hoofdstukken over Jenna Gray, de moeder die haar kind verloor en een nieuw leven ver weg besluit te beginnen, en inspecteur Jay Stevens, de  man die samen met zijn team verantwoordelijk is voor het vinden van de dader. Deze hoofdstukken wisselen elkaar af, waardoor er als het ware 2 verhaallijnen ontstaan: die van de rouwende Jenna en van de zoekende Jay. De verhaallijnen zijn slim met elkaar verbonden en vormen tezamen en realistisch verhaal. Dit komt misschien ook vanwege de achtergrond van de auteur: Mackintosh heeft zelf 12 jaar bij de politie gewerkt, voordat ze van carrière veranderde en richting de journalistiek en het schrijven ging.

Heerlijk verhaal

Het boek bestaat uit 2 delen. Waarom 2, daar wil ik hier vanwege mogelijke spoilers niet op in gaan, maar geloof me: vooral deel 2 wil je lezen. Waar deel 1 af en toe nog wat traag aan kan voelen, zo snel gaat het in deel 2. In het eerste deel maak je vooral uitgebreid kennis met de hoofdpersonages Jenna en Jay. Je leert de karakters kennen en het wordt steeds duidelijker waarom de personen bepaalde dingen doen of zeggen.

Gaat deze diepgang je wat vervelen en ben je van mening dat dit boek misschien toch niets voor jou is? Blijf dan vooral even doorlezen tot het einde van deel 1. Want: plottwist! En wat voor één. Het was niet dat ik ‘m helemaal niet zag aankomen, maar hij was nog beter (en erger) dan ik zelf eigenlijk had bedacht. Ik…moest….verder lezen! Niet vreemd dat het boek dus binnen no time uit was. Ik bladerde als een bezetene door het boek, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ik per ongeluk een dwarsligger bestelde 🙂 .

Mijn schuld, ik laat je gaan

Mea culpa, ofwel (door) mijn schuld, is een goed passende titel voor het boek. Het geeft onder andere de struggles van hoofdpersonage Jenna goed weer: zij voelt zich schuldig over wat er met haar zoon is gebeurd, en is daarom vastberaden een nieuw leven te beginnen. Het past ook bij de plottwist waar ik het eerder over had. De Engelse titel van het boek is ‘I let you go’. Die past eigenlijk net zo goed, maar ik vind Mea Culpa toch beter:  het trok meteen mijn aandacht en vertelde me dat het om een psychologische thriller ging, een genre waar ik dol op ben.

Mea culpa Clare Mackintosh
De Engelse titel van ‘Mea culpa’ is ‘I let you go’. Wat vind jij van deze titels?

Kortom…

Mackintosh heeft zich met Mea Culpa met één klap op mijn lijstje ‘favoriete thrillerauteurs’ gezet. De combinatie van spanning, waar je als lezer samen met Jay op zoek gaat naar de dader, en de prachtige verhaallijn, waar je zowel Jenna als Jay goed leert kennen, is een absolute topper.

Score: 4/5

Want some more?

Kan jij ook geen genoeg krijgen van Clare Mackintosh? Dan heb ik goed nieuws! In juli van dit jaar komt ‘I see you‘ uit, althans, in het Verenigd Koninkrijk. Ik weet niet of die dan ook direct in het Nederlands uitkomt, maar dat gaat mij niet tegenhouden hem snel te bestellen. Het belooft in ieder geval weer een mooi en spannend boek te worden. Count me in!

Over het boek:
Titel: Mea Culpa
Auteur: Clare Mackintosh
Verschijningsdatum:
 maart 2016
Aantal pagina’s: 720 (paperback: 384)
Uitgever: Dwarsligger

Wil je niet zozeer meer Mackintosh, maar wel meer Story addict? Volg me op Bloglovin’ en/of houdt mijn Twitteraccount in de gaten: @sowereadagain. Spreek ik je daar?

7 gedachtes over “[recensie] Mea culpa – Clare Mackintosh

 1. Ik lees nooit thrillers, dat genre spreekt me helemaal niet aan, maar ik vind het wel erg leuk om jouw mening er over te lezen!
  De Engelse titel vind ik trouwens mooier maar dat komt misschien omdat ik niet zo van die Latijnse benamingen hou.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind thrillers echt heerlijk: de spanning, dat op je puntje van je stoel zitten. Het is wel als ik er teveel achter elkaar lees, dat ik dan echt toeben aan een lekker luchtig romannetje of ander makkelijk weg te lezen boek. Maar eigenlijk heb ik dat bij alle genres wel: lekker afwisselen is het motto 🙂

   Like

 2. Staat hier in de kast maar na de eerste bladzijde besloot ik hem toch nog even uit te stellen! Ben in een te emo fase voor zware verhaaltjes! En hoe leest een dwarsligger nu? Ik vind ze er altijd zo leuk uit zien!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s