[recensie] De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Ken je dat gevoel wanneer er iets fout gaat? Dat ongemakkelijke en onbehagelijke gevoel dat het allemaal jouw schuld is? En heb jij ook van die dagen dat je denkt dat je maar beter in je bed had kunnen blijven liggen? Zo ja, geen nood! Met jou vele anderen. Zelfs zoveel anderen, dat Brené Brown er onderzoek naar deed en er een boek over schreef: ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Normaal ben ik niet zo van dit soort boeken, maar omdat het nog tot 14 februari de Maand van de Spiritualiteit is, gaf ik het boek nu toch maar een kans…

De hoofdvraag die in ‘De kracht van  kwetsbaarheid’ wordt gesteld is: ‘Hoe ga jij om met schaamte en angst?’. Ik heb er zelf soms grote moeite mee: als ik het idee heb dat ik iets niet goed heb gedaan, dan voel ik me óf heel boos, of heel verdrietig, en ik wil dan het liefst wegrennen of een heel diep gat in de grond graven (om er vervolgens in te kruipen en nooit meer uit te komen). Ik voel me dan onzeker en dom, en om dat toe te geven voelt eigenlijk nog erger dan het gewoon (stilzwijgend) te zijn.

Waarom dan toch ‘De kracht van kwetsbaarheid’ lezen?

Ik kreeg het boek vorig jaar van mijn (voormalige) teamleider op het werk. Niet zozeer als hint, want het was overduidelijk:  ik had moeite met het niet-perfect zijn en durfde geen fouten te maken. Maarja, wie vindt dat wel tof? Gelukkig zijn er allerlei manieren om van deze ‘kwaal’ af te komen, waaronder het volgen van trainingen, (veel) praten met wie dat maar wil, en het lezen van boeken. Voor wie vooral van dat laatste houdt, kan dit boek een uitkomst bieden.

De eerste indruk

Ik kende het boek niet voordat ik het kreeg, maar van Brené Brown had ik wel eerder gehoord. Haar bekende TED-filmpje zwerft namelijk al sinds 2010 over het internet. Misschien heb je ‘m ook wel eens gezien. Hoewel ik het filmpje wel inspirerend vond, stond ik (nog steeds) een beetje sceptisch tegenover het onderwerp. Het zal daarom ook zijn geweest dat het boek na 2 pogingen toch weer onuitgelezen in de boekenkast terechtkwam. Tot een paar weken terug. Ik besloot er met een open mind naar te kijken en het boek nu écht uit te lezen.

Een ervaring apart

Met toegankelijke voorbeelden weet de schrijfster je bij de les te houden. Zo geeft ze als tip om schaamte te zien als een Gremlin (je weet wel die lelijke, evil beestjes uit de gelijknamige films). Deze Gremlin zal je bekritiseren iedere keer als je iets fout doet. Hij zal je altijd proberen neer te halen, dus wat je moet doen is dat mormel negeren. Zo ga je uiteindelijk een soort van dialoog aan met jezelf en overwin je je angsten. Ze geeft ook tips over hoe je dat dan het beste kunt doen, en vertelt meer over de ervaringen die ze er zelf mee heeft.

De kracht van kwetsbaarheid- ups en down2
De voorbeelden die ze daarbij geeft roepen vaak veel herkenning op, maar zijn lang niet allemaal even interessant voor mij als (Nederlandse, jonge) lezer. Zo wordt er een heel hoofdstuk gewijd aan schaamte bij het opvoeden van kinderen, en merk je bij diverse voorbeelden over bijvoorbeeld oorlog en cultuur duidelijk dat het boek vertaald is uit het Amerikaans. Hierdoor voelt het af en toe als een ‘ver van mijn bed’-show.

Eindoordeel

Het is mooi om te lezen hoe de Bréne Brown zichzelf kwetsbaar opstelt (en dat we dus niet de enige zijn die daar soms mee worstelen). Het boek bevat veel herkenbare situaties, wat het interessanter maakt, en leest door de schrijfstijl redelijk goed door. Ik zeg expres ‘redelijk’, omdat ik denk dat het boek ook veel dunner had kunnen zijn als je de eng veel op elkaar lijkende voorbeelden eruit zou halen. Desalniettemin (3x woordwaarde) vond ik het toch leuk om een boek als dit een keer tussendoor te lezen. Voor nu stap ik echter weer even over op mijn oude vertrouwde thrillers en romans.

3/5: Leuk om een keer gelezen te hebben

Over het boek:

Titel: De kracht van kwetsbaarheid
Auteur:
Brené Brown
Verschijningsdatum:
5 april 2013
Aantal pagina’s: 240
Uitgever: Lev.

14 gedachtes over “[recensie] De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

    1. Het is helaas geen ‘help ik ben (te?) perfectionistisch’-zelfhulpboek, maar het is wel fijn om te lezen dat je je nergens voor hoeft te schamen 😉 (ook al wist je dat stiekem allang natuurlijk, maar bevestiging is fijn, vooral voor perfectionisten, haha)

      Like

    1. Als je de ‘wetenschap erachter’ ook interessant vindt, dan zou ik vooral het laatste hoofdstuk van dit boek aanraden 🙂 Daar vertelt ze (kort) over haar onderzoek en hoe ze tot haar bevindingen is gekomen. Vond ik zelf wel een mooie afsluiter van het boek 😉

      Like

    1. En ik maar denken dat ik uniek ben, haha 😉 Ik heb wel eens wat losse stukjes geschreven, maar vooral op mijn Hyves ‘vroegah’ (good old days) en 1 of 2 verwaarloosbare stukken op Blogger.com. Nauwelijks bloggen te noemen dus. Ik maak daarnaast gebruik van een gratis WordPress-theme, dus misschien dat de lay-out je daarom zo bekend voorkomt? 🙂

      Like

      1. Dan zal het dat wel zijn 🙂
        Hyves was vroegah ook mijn plekkie haha. Je eigen profiel pimpen, groepen beheren en dat allemaal zo lekker makkelijk en overzichtelijk.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s