Checklist voor het kopen van een e‑reader

Vergroot het gebruikersplezier van jouw (nieuwe) e-reader door voor aanschaf goed over je aankoop na te denken. Hoe? Stel jezelf de 10 praktische vragen uit het ‘E-reader kopen’-stappenplan en let bij aanschaf op de volgende zaken:


Het scherm
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je e-reader is het scherm. Dit is het deel van het apparaat waarop je boeken te zien zijn, en waar je dus met gemak uren per dag naar moet kunnen kijken. Er zijn verschillende schermen, te verdelen in 2 groepen:

  • LCD-schermen (soms ook wel TFT-scherm genoemd). Dit is een kleurenscherm, vergelijkbaar met het scherm op je tablet of smartphone. Deze schermen geven licht.
  • E-ink-schermen (soms ook wel ePaper genoemd). Dit is een zwart/wit of  zwart/grijs-achtig scherm, dat leest als een boek. De leeservaring is vergelijkbaar met dat van een boek of een krant. Deze schermen zijn niet altijd verlicht, hoewel er ook exemplaren zijn waarbij een achtergrondverlichting zit. De kwaliteit tussen de E-inkschermen kan onderling verschillen. De bekende merken zoals KOBO en Pocketbook leveren vaak goede kwaliteit schermen (met een mooi en scherp contrast), terwijl het bij bijvoorbeeld Icarus van het model afhangt. Eén voordeel hebben alle e-inkschermen boven de LCD-schermen: je kunt er makkelijk mee lezen in de zon.

Een LCD-scherm verbruikt over het algemeen meer batterij dan een E-inkscherm. Let op: staat er bij je e-reader aangegeven dat de accu maar een paar uur of dagen meegaat (in plaats van een paar weken of zelfs maanden)? Dan is de kans groot dat je met een nepper naar huis gaat.

Vragen die je jezelf kunt stellen:
1) Kan ik (lekker lang) lezen op een scherm zoals dat van mijn smartphone/tablet/laptop?
2) Wil ik kunnen lezen in het donker, zonder extern leeslampje?

Bladerfunctie
Op de meeste readers kun je bladeren door het e-book door met je vinger over het scherm te ‘swipen’, zoals je ook je tablet of telefoon zou doen. Sommige e-readers hebben echter ook fysieke knoppen (langs de zijlijn of onder het scherm), waarmee je met één hand door boek kan bladeren. Het hangt er helemaal van af wat je gewend bent, maar ik vind het zelf fijn als ik nog iets oldskool kan indrukken: dan weet ik zeker dat het apparaat daarop zou moeten reageren (hoor ik daar iemand ‘controlefreak’ zeggen? 🙂

Vraag die je jezelf kunt stellen:
3) Wil ik per se knopjes op mijn e-reader of vind ik alleen een touchscreen ook fijn?

Boekenkastfunctie
Dit vind ik zelf meer een ‘nice to have’ dan echt iets waar je je keuze vanaf zou moeten laten hangen, maar de boekenkastfunctie verschilt ook per merk. Zo heb ik zelf een Sony-ereader (niet meer te koop), maar die toont op de voorkant het boek dat ik aan het lezen ben, en daaronder de 3 meest recente boeken die ik heb toegevoegd. Vervolgens kan ik doorklinken naar een lijst met al mijn andere boeken, die ik kan filteren op bijvoorbeeld categorie, datum of auteur.
Het startscherm van de KOBO-e-reader ziet er al heel anders uit. Die toont bijvoorbeeld ook hoeveel procent van een boek je al gelezen hebt.

Vragen die je jezelf kunt stellen:
4) Wil ik mijn leesprogressie bijhouden (percentage gelezen, etc.)?
5) Hoe wil ik tussen al mijn boeken kunnen zoeken?

Het geheugen
Ook niet geheel onbelangrijk: de geheugencapaciteit. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat al die mooie e-books op jouw e-reader passen! Het is daarom goed om te kijken naar de opslaggrootte en naar de eventuele mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een (micro)(sd-)kaart. Om je een richtlijn te geven: met 4 GB kun je ongeveer 3.500 boeken lezen.

Vraag die je jezelf kunt stellen
6) Hoeveel boeken komen er op de e-reader te staan? Is het alleen voor vakanties? Of wil ik er ALLES op kwijt?

Bestandsformaten
Het meest bekende bestandformaat van een e-book is de ePub. Deze boeken kun je bijvoorbeeld bij Bol.com downloaden en via je computer op je e-reader zetten. Sommige fabrikanten staan het echter ook toe om direct boeken op je reader te downloaden, zonder tussenkomst van een computer. KOBO heeft daarnaast zijn eigen bookstore, en die biedt bestanden in mobi-formaat aan. En wil je op je e-reader ook audiobooks kunnen zetten? Dan zou die ook geluidsbestanden zoals mp3 moeten kunnen spelen.

Een ander ding om even goed te checken is of er een DRM-lezer opzit. DRM is een manier om e-books te beveiligen tegen illegaal kopiëren. Op sommige e-readers staat deze lezer al geïnstalleerd. Op andere e-readers moet je Adobe nog installeren om beveiligde (in de winkel gekochte) boeken te kunnen lezen.

Vragen die je jezelf kunt stellen:
7)Wil ik draadloos boeken kunnen downloaden, zonder tussenkomst van een laptop of computer?
8)Wat voor bestanden wil ik kunnen lezen met mijn e-reader? Is alleen ePub voldoende, en/of wil ik ook andere bestanden kunnen lezen of luisterboeken kunnen luisteren?

Gewicht
E-readers heb je in vele soorten en maten. Niet gek dus dat er ook verschil zit in het gewicht. Veel lezers kiezen voor een e-reader omdat dit gemakkelijk in de hand ligt (het boek is eenvoudig met 1 hand te lezen) en bladeren niet nodig is. Een zwaardere reader kan op den duur wat vermoeiend aanvoelen, vooral als je vele uren achter elkaar leest. Zelf vind ik het fijn om in de winkel een paar modellen vast te houden: als het te zwaar of te plastic aanvoelt, kijk ik liever even verder.

Vraag die je jezelf kan stellen
8) Houd de e-reader in je hand. Kun je lang met het apparaat in je hand blijven zitten, zonder dat het vervelend gaat worden?

Prijs
De prijzen van e-readers kunnen enorm uiteen lopen. Je hebt ze voor 50, maar ook voor 200 euro. Duurder is daarbij niet altijd per se beter. Ik zou zeggen dat je ergens in het midden een perfecte e-reader kunt vinden, die helemaal aan jouw wensen voldoet. Bepaalde merken zijn daarnaast ook wat prijziger: vaak omdat de technologie in het apparaatje wat beter op orde is, maar zeker ook omdat het een bekender merk is.

Vragen die je jezelf kunt stellen:
9) Wil ik de e-reader van een specifiek merk?
10) Wat is het maximale budget dat ik wil besteden, en welke e-readers voldoen binnen die prijsklasse aan al mijn eisen?

Alle 10 de vragen beantwoord?
Nu zou je je in de winkel kunnen laten adviseren over de reader die het best bij jou past. Ik vind het zelf altijd fijn om ook even wat merken en types op te zoeken, om zo al met meer verstand het gesprek aan te gaan in de winkel. Misschien kom je er zelf ook wel alleen uit, en kun je eenvoudig online een keuze maken en bestellen.

Ik hoop in ieder geval dat ik de keuze voor de aanschaf van een e-reader (en zo ja, welke e-reader) wat makkelijker heb gemaakt. Nog niet helemaal overtuigd over het nut van een e-reader? Lees dan ook ‘To e-read or not to e-read? Voordelen van het lezen op een e-reader’. Heb je zelf nog tips, aanvullende informatie of vragen? Ik hoor ze graag.

Veel (elektronisch) leesplezier!

3 gedachtes over “Checklist voor het kopen van een e‑reader

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s