[Recensie] Iene Miene Mutte – M.J. Arlidge

De één leeft. de ander sterft. Kies maar.
Zou jij willen blijven leven?

In Iene Miene Mutte is een moordenaar actief. De enige manier om levend deze creep te ontkomen, is door het pistool te pakken dat voor je voeten ligt, en degene met wie je bent opgesloten (altijd een bekende), dood te schieten. Zou jij willen blijven leven? Als de keuze is: jij of je partner? Inspecteur Helen Grace en haar team zijn op de zaak gezet. Niet bepaalt een vrolijke ‘dilemma op dinsdag’.

Veel mensen hebben Helen Grace al in hun hart gesloten. Voor mij was dit de allereerste kennismaking. En daarvan had ik geen spijt. Here’s why:

✔Goede binnenkomer
Een kinderrijmpje als titel. Een keuze waar je hebt antwoord niet op wilt geven. En dan heb je alleen nog maar de letters op de kaft gelezen. Begin je aan het verhaal, dan wordt je meteen de ellende ingezogen. Want inderdaad: kies maar. Met deze ijzersterke binnenkomers zorgt Arlidge ervoor dat het boek vanaf de cover al direct boeiend is.

✔Korte hoofdstukken
Nog even een hoofdstukje (of 2 of 3) lezen voor het slapengaan? Het kan met dit boek. De korte hoofdstukken zijn makkelijk te ‘snacken’ voor het slapengaan, wat ervoor zorgt dat je Iene Miene Mutte binnen no time uithebt.

✔Wisselende perspectieven
De slachtoffers, de politie, Helen Grace: zomaar enkele personages uit het boek. En ze komen allemaal wel een keer ‘aan het woord’, want je leest het verhaal iedere keer vanuit de ogen van een ander persoon. Je maakt mee wat de slachtoffers meemaken en ervaart wat er daarna met de overlevende gebeurt. Dit kan voor sommige misschien als onderbrekingen in het verhaallijn voelen, maar het maakt het verhaal afwisselend en daardoor ook spannend. En voor wie bang is dat er zo verschillende verhaallijnen door elkaar gaan lopen: vrees niet. Al snel komt alles bij elkaar en kun je niet anders dan doorlezen.

✔Een échte thriller
Thrillers zijn er in allerlei soorten en maten. Voor mij geldt: hoe gruwelijker, hoe beter. Het verhaal deed me regelmatig aan de Saw-films denken, die ook zo lekker ranzig kunnen zijn. Een zieke geest, veel bloed, genoeg doden: dat maakt een boek pas écht spannend. Dit betekent overigens niet dat Iene Miene Mutte per se voor de hardcore horror-lezers is: het blijft toch draaien om het opsporen van de moordenaar. Eentje met een twisted mind, dat dan weer wel.

Toch waren er ook nog wat dingen aan te merken op het verhaal:

✘Onlogische gedragingen van de hoofdpersonages
Zo jammer. Van die scènes waarvan je denkt: deze zijn erin gestopt om het verhaal spannender te maken. Overhaaste conclusies van de inspecteur (terwijl ze wel wordt neergezet als een professioneel en competent iemand), en totaal niet realistisch. Ze doen afbreuk aan het leesgenot. Het klopt gewoon niet.

✘Personages hebben allemaal een achtergrondverhaal. Soort van dan.
M.J. Arlidge heeft zijn best gedaan om alle karakters in het boek goed te omschrijven, en niet zo ‘leeg’ te laten. Dit pakt de ene keer beter uit dan de andere. Net als de verplichte scènes om het spannend te houden, voelde de personagebeschrijvingen soms een beetje als een moetje. Zo kom je meer te weten over Helen Grace en haar verleden, maar toch ook weer niet genoeg. Ik hoop dat dit in de volgende delen beter is uitgewerkt, want vond het in dit deel maar mager en slecht uitgewerkt. Zijn werk als screenwriter en producer zal ongetwijfeld invloed hebben gehad op de uitwerking van dit debuut.

✘Onbevredigend einde
Iene Miene Mutte is het eerste boek uit de Helen Grace-reeks. Niet per se zo heel gek dat er een open einde aan het verhaal lijkt te zitten. Toch kunnen de boeken uit de reeks ook apart worden gelezen, en zou ik daarom liever zien dat het verhaal helemaal afgesloten zou worden. Ik had dit soort einde overigens ook niet nodig als overtuiging om verder te gaan in deel 2: de boeken van Arlidge hadden door de mysterieuze kinderrijmpjes als titel sowieso al mijn volle aandacht.

Ik houd van thrillers! Omdat Iene Miene Mutte toch wel een thriller is zoals een thriller hoort te zijn, krijgt het boek van mij een score van 4/5.

 
Over het boek:
Titel: Iene Miene Mutte (Helen Grace #1)
Auteur: M.J. Arlidge
Verschijningsdatum: 2015
Aantal pagina’s: 320
Uitgever: Boekerij

Tip: Lid van Bookchoice en je boeken van de maand augustus 2017 nog niet gedownload? Iene Miene Mutte is daar nu verkrijgbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s