Mijn e-reader. Ik zou niet meer zonder kunnen. Toch zijn er nog een hoop mensen die hun voorkeur laten uitgaan naar fysieke boeken, en daarom geen e-reader hebben. Twijfel je of een e-reader wat voor jou is? Ik maak je graag wegwijs in de wereld van het elektronisch lezen.
Boekenliefhebbers zullen altijd een zwak houden voor papieren exemplaren, want nothing beats the real deal. Maar laten we eerlijk zijn: een e-reader is in de meeste gevallen toch wel handig. Dit elektronische apparaat:
✔ weegt minder dan een boek;
✔ biedt opslag voor honderden boeken (handig op reis. Nooit meer kiezen!);
✔ laat de lettertypes naar wens aanpassen (en je hebt dus geen leesbril (meer) nodig);
✔ kan aantekeningen bij het boek bewaren, zonder dat het boek beschadigd of onleesbaar wordt;
✔ heeft maar 1 hand nodig om fijn te kunnen lezen, zonder dicht te klappen;
✔ maakt lezen op den duur goedkoper: e-books zijn goedkoper dan fysieke boeken;
✔ heeft vaak ook een ingebouwd woordenboek of andere vertaalmogelijkheden. Handig als je in een andere taal leest en iets op wilt zoeken.
Maar ja, de prijs is soms nog wel een dingetje. En zoiets als ‘dé e-reader’ bestaat niet: er zijn er in heel veel soorten en maten. Het beste is natuurlijk om je in de winkel te laten adviseren over de diverse e-readers die zij in voorraad hebben. Wil je jezelf graag nog eerst even goed inlezen en voorbereiden voor het gesprek in de winkel? Bekijk de checklist voor het kopen van een e-reader.
E-reader vs. tablet
Een e-reader verschilt van een tablet. Zo heeft een tablet heeft veel meer functies dan een e-reader, maar door het scherm worden je ogen sneller vermoeid. Je kiest voor een tablet als:
✔ je het niet erg vindt om van een kleurenbeeldscherm met achtergrondverlichting te lezen
✔ je ook gemakkelijk wilt internetten (Facebooken, Instagrammen, etc.) met je apparaat
✔ je pdf-bestanden (of strips) wilt lezen die makkelijk van links naar rechts te schuiven of in- en uit te zoomen moeten zijn
Ik koop een e-reader. Maar hoe zet ik daar dan boeken op?
Je kunt e-books op verschillende manieren verkrijgen en op je e-reader zetten:
1) Kopen via de website van je favoriet\e boekhandel
Voorbeelden zijn Bruna.nl, Ako.nl, Bol.com, ECI.nl of StandaardBoekhandel.be. Je krijgt een downloadcode om de boeken te downloaden op je computer, waarna je ze op de e-reader kan zetten.
2) Lenen bij de Bibliotheek
Ook hier kun je het boek downloaden en via de computer op je e-reader zetten). De bibliotheek heeft zelf vaak ook een goede handleiding voor het lenen van boeken, zoals die op Onlinebibliotheek.nl.
3) Downloaden op de e-reader zelf
Sommige e-readers zijn gekoppeld aan een eigen boekenwinkel. Zo kun je via een KOBO-reader gemakkelijk en direct boeken downloaden via Store.kobobooks.com en op een Kindle via Amazone.nl. Het is bij sommige readers ook mogelijk om via Dropbox of e-mail boeken met jezelf te delen. Voor deze mogelijkheid is het wel vereist dat je ereader verbinding kan maken met het internet.
4) Downloaden via ebook-abonnementen
Voorbeelden zijn KOBOplus, Bookchoice en Bliyoo. Je kunt deze bestanden eerst op je computer downloaden en vervolgens op je ereader zetten. Het hangt van de type e-reader die je hebt af, of je ook direct de boeken op je reader kan downloaden.
5) Gratis downloaden
En ik heb het hier niet of illegale e-books (foei!). Je vindt gratis e-books via sites als Project Gutenberg en Digitale Bibliotheek der Nederlandse letteren. Soms zijn er zelfs gratis e-books via Bol.com te downloaden! Enige nadeel: dit zijn vaak verouderde boeken, waar het auteursrechts van is. Modernere, gratis ebooks zijn te vinden via bijvoorbeeld gratisepub.nl. Wie van Engelse boeken houdt, zit goed bij Bookbub.com: iedere dag gratis (of erg voordelige) boeken in je mailbox. Je download ze via de computer, en zet ze vervolgens op je ereader.
Ebooks lezen op andere apparaten
Ebooks lezen kan overigens ook gewoon op je computer (tip: Ik heb daarvoor het programmaatje Calibre gedownload: je eigen digitale bibliotheek bijhouden, ook handig om de boeken op een later moment over te zetten op je e-reader). Voor tablets en smartphones zijn er ook veel apps waarmee je ebooks kan lezen. Zoek op ‘epub reader’ in de app store en je vindt er genoeg. Ik vind zelf Aldiko en Moon+-reader fijne apps om mee te lezen.
Ook het lezen van e-books heeft voordelen
Het kopen van e-books:
✔ Het is beter voor het milieu (er sneuvelen minder bomen).
✔ Er is een groter aanbod: nichetitels die lastig als fysiek boek te verkrijgen zijn, zijn vaak wel nog digitaal te verkrijgen.
✔ Is snel en eenvoudig te doen: gemakkelijk vanuit je lezen stoel binnen enkele tellen het nieuwste boek in je handen. En dat zonder door weer en wind naar buiten te hoeven te gaan.
Als je na bovenstaande voordelen nog niet overtuigd bent van het nut van een e-reader:
I don’t know what will. Ben je al om en op zoek naar een fijne e-reader die het beste bij je past? Ga dan vooral na wat je wensen zijn. Ik hoop je met bovenstaande tips en de checklist meer inzicht in te hebben gegeven in alle mogelijkheden. To e-read or not to e-read? Hoeft wat mij betreft geen vraag meer te zijn 🙂
Natuurlijk ben ik ook benieuwd: wat zijn jouw ervaringen met de e-reader? Heb jij nog tips en tricks die nog niet vermeld staan. Ik hoor ze graag in de reacties. Of deel ze met me via social media.