[Recensie] After (#1) – Anna Todd

De Amerikaanse Anna Todd begon met het schrijven van verhalen op het online schrijvers- en lezersplatform Wattpad, niet wetend dat haar verhalenserie After vele fans zou trekken. Het fanfictieverhaal over de jongensband One Direction trok uiteindelijk ook de aandacht van uitgeverij Gallery Books, die besloot de After-serie ook in gedrukte versie uit te geven. Harry Styles, boy nummero uno uit de band, werd zo omgetoverd in Hardin, één van de hoofdrolspelers in Anna’s verhalenserie After. Maar… is het ook wat?

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen fan ben (of was) van One Direction. De hoogtijdagen van de band zijn ook al wel voorbij, maar dat neemt niet weg dat een fanfictie over (één van) de bandleden leuk kan zijn (vergeet niet dat ook ’50 tinten grijs’ begon als een Twilight-fanfictie). Vol goede moed begon ik dan ook met lezen.

Waar gaat het boek eigenlijk over?

Plane Jane Tessa gaat voor het eerst studeren. Zij verlaat haar oude vertrouwde omgeving door op kamers te gaan, en laat zodoende ook haar vriendje Noah achter, belovend dat ze elkaar nog veel zullen blijven zien en spreken. Het meest voorspelbare gebeurd, en al snel komt daar Hardin om de hoek kijken: een oudere jongen, het tegenovergestelde van Noah. Tessa wordt verliefd.

Het nette meisje valt al snel als een blok voor de ruige Hardin, tegen beter weten in. Noah, ouders, vriendinnen, iedereen reageert precies zoals je zou verwachten, wat de verlangens van Tessa natuurlijk alleen maar meer aanwakkert. Op het begin wordt er nog een ‘hij houdt wel van me / hij houdt niet van me’-spelletje gespeeld, maar aan de combinatie Hardin en Tessa  (#Hessa) is geen ontkomen aan.

Tot zover is After als ieder ander New Adult-boek.

Verschil met vele andere boeken is dat Tessa ondertussen ook nog zit ‘opgescheept’ met haar (ex)vriendje Noah. Dit maakte het totaal wel wat interessanter. Want: voor wie kiest ze? En hoe reageren de andere personages hier uiteindelijk op?

Toch was het niet allemaal even perfect.

De naïeve gedachten van Tessa lijken soms wat puberaal en overtrokken, en ook het gedrag van Hardin is niet altijd even realistisch. Ik bedoel: welke studente zet haar wekker nu om 5.00u in de ochtend terwijl ze een gewone doodnormale les heeft om 9.00u? En welke normale jongen heeft er nu zoveel moodswings?

Door deze kleine, overdreven dingen heb ik me heel vaak in moeten houden om het boek niet weg te leggen. Desalniettemin wilde ik graag weten hoe het eerste deel nu zou eindigen (en waar dat mysterieuze gedrag van Hardin nu precies op slaat). Ik heb dus netjes het hele boek gelezen, maar het mocht van mij allemaal wel wat korter.

Anna Todd was 25 jaar toen dit eerste deel van de 5-delige After-serie werd gepubliceerd. Misschien dat het hieraan ligt dat ik minder kon genieten van After dan van bijvoorbeeld de 50 tinten– of Crossfire-serie. Het verhaal was wat minder volwassen: ook omdat het over studenten gaat.  Aan de schrijfstijl ligt het in ieder geval niet: ik las het boek in het Engels en verbaasde me toen ik later ontdekte dat de schrijfster enkele jaren jonger was dan ikzelf.

Ondanks dat ik in het begin geen hele hoge dunk had van deze fanfictie, stelde het boek me niet teleur. Het komt zeker niet bovenaan mijn persoonlijke bestseller list te staan, voornamelijk door de kleine irritaties die het me opleverde tijdens het lezen, maar het was een fun read nonetheless. Misschien dat ik zelfs nog een keer aan deel twee begin, als ik even wat makkelijks tussendoor wil.

Score: 3/5

Heb jij After gelezen? Wat vond jij van deze New Adult?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s