[Recensie] Gevangen wind – Janine van der Hulst-Veerman

Misschien hebben jullie ‘m ook voorbij zien komen: de oproep voor boekbloggers  van auteur Janine van der Hulst-Veerman, voor haar kersverse uitgeverij Lieve Hart!. Omdat ik één van de boekbloggers ben die heeft gereageerd op deze oproep, mocht ik haar tweede historische roman, Gevangen wind, recenseren voor mijn blog. Leuk detail: ook Lieve Hart!, haar eerste boek, staat in dit recensie-exemplaar opgenomen. Benieuwd waar het boek over gaat en wat ik ervan vond?

De achterkant van het boek vertelt ons dat Lieve Hart! (boek 1) gaat over Marrie, een jonge vrouw die in het begin van de 20ste eeuw in Huizen woont. Marrie en haar familie hebben het niet breed, en de man des huizes moet er alles aan doen om alle monden in zijn gezin te blijven voeden. Rampspoed overkomt de familie, en als Marrie ook nog eens verliefd wordt op Lammert (een vissersknecht waar moeder niets van moet hebben), lijkt het drama compleet.

In het vervolg, Gevangen wind,  verlaat Marrie haar familie in Huizen om ergens anders een nieuw avontuur aan te gaan. Niet gek, gezien alle dingen ze heeft meegemaakt in het eerdere deel.

Na het lezen van de achterkant ging ik ervan uit dat de jongedame die op de voorkant afgebeeld staat, Marrie moest zijn. Wachtend op haar geliefde Lammert, die met het zeilbootje uit is gaan varen. De donkere kleuren op de cover doen mij denken dat de relatie tussen de 2 niet geheel zonder horten en stoten gaat, en dat maakte me nieuwsgierig. Grappig eigenlijk, omdat ik normaal helemaal geen fan ben van mensen op de cover (ik wil zelf bepalen hoe ze eruit zien, zonder al een beeld te hebben).

Tot zover de omslag dus. Hoe zit het met de binnenkant van het boek?

Zoals vertelt bestaat het boek uit 2 delen: Lieve hart! en Gevangen wind. Maar dat is niet het enige. Helemaal aan het einde staat ook nog een verklarende woordenlijst (met Huizer woorden, kom ik halverwege de pagina achter), meer uitleg over kaasventen (waar het in Gevangen wind grotendeels over gaat) én een literatuur- en bronnenlijst.

Gelukkig blader ik vaak nonchalant wat door een boek voor ik begin en kwam ik deze ‘toevoegingen’ nog voor het lezen op het spoor, anders waren ze misschien als mosterd na de maaltijd gekomen. Het boek heeft namelijk geen inhoudsopgave. Maar één ding is ook duidelijk zónder deze inhoudsopgave: in dit boek is research gaan zitten. Leuk!

Al die research heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Het verhaal geeft een realistisch beeld van hoe het er tussen 1906 en 1922 (de tijdspanne in het boek) aan toe ging. De angst voor de afsluiting van de Zuiderzee, een vissersvereniging ‘Ons belang’ die zich inzet voor de vislui: allemaal echt gebeurd.  Het deed me qua sfeer een beetje denken aan ‘De Hel van ‘63’ (als je die film niet hebt gezien: doen!), maar dan met iets minder drama.

Toch gebeurt er genoeg in de 216 bladzijden die het verhaal telt. Mijn verwachting is grotendeels uitgekomen, maar het verhaal is rijker dan dat.

De gebruikte woorden zou ik zonder de context niet altijd kunnen plaatsen. Ooit gehoord van een hangenknecht, spieters of een stijve poes? Dat laatste is wellicht helemaal niet wat je denkt (het betekent iets als  ‘dikke kus’) 🙂

De schrijfstijl lijkt hierdoor een beetje vreemd af en toe, maar het neemt je mee naar het Noord-Hollandse vissersdorpje in het jaar 1906. Je voelt mee met Marrie, en met Lammert, en maakt samen met hen een reis door de tijd. Soms brengt dat frustratie met zich mee (wat kan die Marrie af en toe toch naïef zijn!), en soms blijdschap (gelukkig was het vroeger niet alleen maar kommer en kwel). Vermakelijk is het zeker. Stiekem ben ik wel benieuwd hoe de toekomst ze vergaat (en hoe ze zouden zijn geweest als ze in deze tijd hadden geleefd?).

Al met al…

beleefde ik veel voorpret aan dit boek. Ik kon heerlijk fantaseren over de inhoud van het boek. Eenmaal gelezen stelde het boek me zeker niet teleur. De historische feiten zorgen voor een vermakelijke geschiedenisles, die je als een film voor je ziet. Het woordgebruik is misschien wat wennen, maar past perfect. Het boek is wat mij betreft een perfect bewijs dat lezen buiten je comfort zone zomaar eens een klein pareltje zou kunnen opleveren.

Score: 3,5/5

Over het boek:
Titel: Gevangen wind
Auteur: Janine van der Hulst-Veerman
Verschijningsdatum:
 november 2016
Aantal pagina’s: 229
Uitgever: Uitgeverij Lieve Hart!

Win!

Benieuwd geworden? Ik mag één exemplaar van dit boek weggeven! De actie loopt tot 4 december 2016. 

4 gedachtes over “[Recensie] Gevangen wind – Janine van der Hulst-Veerman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s