Blogbreak: er even tussenuit (+ stappenplan)

I’m back! Een tijdje geleden (iets langer dan ik eigenlijk had gepland), besloot ik spontaan dat ik het een tijdje rustiger aan ging doen. Vakantie, even tijd om op te laden. En niet dat ik zo’n intensieve blogger ben met 1 artikel per week, maar toch: ik besloot een tijdje ‘unplugged’ te gaan wat mijn blog betreft. Een blogbreak dus. Hoe het me is vergaan? Daar vertel ik je graag meer over. En ik geef je tips over hoe je een eigen blogbreak kan organiseren.

4 weken vrij van het werk, even helemaal niks moeten. Doen waar je zelf zin in hebt, pas laat je bed in en lekker lang uitslapen. Sounds good, right?

Tuurlijk klinkt dat goed, maar zo’n vrije periode is niet voor iedereen even makkelijk in te vullen. Als je gehecht bent aan je vaste routine kan het wel even wennen zijn om deze los te laten (hoor ik daar ‘workaholic?’).

Ik stelde mezelf daarom 4 doelen die ik in mijn vrije weken wilde halen

1. Een oude hobby oppakken
In mijn geval is dat gamen. Ik houd misschien wel net zoveel van gamen als lezen. Omdat ik graag altijd de tijd neem voor een game en aangezien ik die niet altijd evenveel heb, schiet deze hobby er dus wel eens bij in.

gamen-hobby
Tijdens de vakantie had ik geen excuses meer en heb gewoon een paar dagen uitgetrokken om ongegeneerd met mijn Nintendo 3DS én mijn PS4-controller op de bank te hangen.

2. Iets totaal nieuws leren
Iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. Een nieuwe taal leren. Of een muziekinstrument. Ik koos voor de elektrische gitaar. Mijn vriend heeft vroeger lessen gevolgd en het leek hem ook weer eens leuk dit op te pakken (voor hem viel dit dus onder punt 1).

rocksmith-gitaar-leren
We kochten Rocksmith, een spel voor op de Playstation 4 waar je je elektrische gitaar aan kan koppelen en zo á la Guitarhero gitaar kan leren spelen (gamen én iets leren: 2 vliegen in 1 klap). Ik ben nog alles behalve pro natuurlijk, maar leuk is het zeker!

3. Dingen doen waar je normaal ‘geen tijd’ voor hebt
En dan heb ik het niet over het afwerken van je TBR-lijst (ook leuk natuurlijk). Ik bedoel hier dingen die niks met je blog te maken hebben. Dat kan zijn: met die ene vriend of vriendin afspreken, uitgebreid koken, sporten. Ik besloot mijn kook- en bakkunsten te verbeteren.

kookboeken
Kookkunsten verbeteren deed ik met, natuurlijk, kookboeken en leuke kookblogs. Mijn bananenbrood was goed binnen te houden. Helaas ben ik er bij het maken van chocolademuffins achter gekomen dat ik me wel goed aan een recept moet houden en bloem niet kan vervangen door (volkoren)meel, want dat is niet lekker. Ook weer wat geleerd dus! 😉

4. Op vakantie gaan
Je horizon verbreden. Letterlijk. Eind augustus ging ik 3 dagen op een ‘verrassingstrip’ met 2 vriendinnen. Via Srprs.me boekten we een Citytrip (dat is een reis binnen Europa), zonder te weten waar naartoe. Je krijgt dan een kraskaart thuisgestuurd, die je pas op het vliegveld openmaakt om je bestemming te onthullen. Zo zijn we uiteindelijk in Napels (Italië) beland.

op-vakantie-blogbreak
Napels was een leuke verrassing! Natuurlijk doken we wel nog snel even de Ako binnen om een boekje over Napels te halen, zo waren we toch nog een béétje voorbereid. Zeker een aanrader! Daarnaast ben ik halverwege september ook nog met mijn vriend naar Curaçao geweest. Net zo tof!

Ook een blogbreak houden?

Doen! Het is jouw blog, dus in principe kun je doen en laten wat je zelf wilt. Mijn besluit was spontaan en daarom ook onaangekondigd. Pak je het liever toch iets beter aan? Begin dan op tijd:

1. Bedenk hoe lang jouw blogbreak gaat duren.
Een paar weken? Maanden? En ga je tussendoor ook echt níks meer doen aan je blog?

2. Bedenk hoeveel artikelen je lezers gaan missen.
En dan bedoel ik: echt missen. Natuurlijk houd je je lezers meer betrokken als je iedere dag iets post. Maar misschien nemen jouw lezers met 3 keer in de week ook wel genoegen? Geen idee? Kondig je vakantie aan en vraag je lezers om input (bijvoorbeeld door middel van een poll). Het zal je verbazen hoezeer ze jou je blogbreak gunnen en hoe graag ze weer naar je blog terugkeren, ook al post je een tijdje niet zo vaak.

3. Voorbereidingen: planning is key.
Dus, je weet nu hoeveel artikelen nodig zijn om je lezers tevreden te houden. Heb je al vooruit gewerkt? Plan je posts in. Nog niks liggen? Dan moet je misschien nog even wat werk verzetten. Ik heb zelf al voor een jaar ideeën liggen, dus dan is het alleen nog maar een kwestie van die ideeën uitwerken.

4. Te veel te doen, te weinig tijd?
Vraag om hulp (in een blogpost, dat is weer één gat gevuld). Doe inspiratie op uit de suggesties die je krijgt en schrijf daar ook weer een post over. Misschien willen andere bloggers zelfs een gastpost voor je schrijven? Of kun je oude blogposts weer nieuw leven inblazen?

5. Enjoy je blogbreak
Je hebt alles van tevoren gepland. Je hebt artikelen vooruitgeschreven, ingepland, je lezers laten weten dat je weg bent. Eventueel gezorgd voor een back up. Ga unplugged, geniet en we zien je over een tijdje weer!

Heb jij ook een blogbreak gehouden dit jaar? Of ga je dat nog doen? Hoe pak jij dit aan? Ik hoor graag welke tips jij nog kan geven aan medebloggers die toe zijn aan een break.

4 gedachtes over “Blogbreak: er even tussenuit (+ stappenplan)

 1. Welkom terug! Ik zat laatst nog te denken dat ik al even geen nieuwe blogjes van je voorbij had zien komen! Het klinkt in ieder geval alsof je jezelf goed hebt vermaakt. Napels staat ook nog op mijn ‘wil-ik-heen-lijstje’ 🙂

  Like

  1. Bedankt! Leuk om te horen 🙂 Ik heb mezelf zeer zeker prima vermaakt (vakanties gaan altijd veel te snel voorbij). En Napels: doen! Ideale stad voor een stedentrip. Vooral als je een hotel tegenover de metro én het treinstation hebt 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat is wel heel spannend, een city trip boeken waarvan je niet weet waar hij naar toe gaat!
  Geloof niet dat dat wat voor mij zou zijn, ik weet graag waar ik terecht kom. Maar ja, zo kom je misschien wel ergens waar je anders niet gauw naar toe zou gaan 😉

  Een blog break… ik vind dat je dat gewoon moet doen, ongeacht of je bezoekers het nou leuk vinden of niet. Het is jouw blog! Het moet geen moeten zijn maar een ontspanning.

  Oei, dat lijkt me nou ook geweldig hè, elektrische gitaar leren spelen.
  Je hebt erg leuke dingen gedaan tijdens je blog break!!

  Like

  1. Ik heb me zeer zeker vermaakt 🙂 ik had ook gedacht dat zo’n trip waarbij je niks kan plannen horror zou zijn voor mij, maar schijnt dat je in die 2 uur vliegen toch al goed kan plannen :p 🙂 en dat gitaar spelen, daar moet ik nog een jaar of heel veel op oefenen, maar het is een leuke bezigheid.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s