[recensie] Disclaimer – Renee Knight

Soms zit het leven mee en krijg je gratis boeken. Zoals in februari (al een hele tijd terug, sorry, I know), van Hebban.nl: met een code uit de nieuwsbrief was het boek ‘Disclaimer’ gratis te downloaden. De nieuwe titel van dit boek luidde ‘Het boek over jou?’, en omdat ik me dat ineens ook afvroeg bij het lezen van dat zinnetje, besloot ik het dankbaar te downloaden. Inmiddels is het boek (niet over mij trouwens) dan eindelijk uit en graag vertel ik jullie wat ik ervan vind.

Het verhaal begint in het jaar 2013, het jaar waarin Catherine samen met haar man Robert intrekt in hun nieuwe huis. Hun zoon is inmiddels 25 jaar en woont op kamers: niet zozeer omdat hij studeert, maar omdat hij op eigen benen moet kunnen staan. In dit eerste hoofdstuk maken we met dergelijke kleine details op een duidelijke manier kennis met de familie en het grote geheim dat tussen hen in lijkt te hangen.

Verschillende visies

Het volgende hoofdstuk wordt vertelt vanuit een dan nog onbekend perspectief. Snel blijkt dat deze onbekende verteller de auteur is van het mysterieuze boek dat Catherine heeft ontvangen en lang niet zo onbekend is met Catherine als zij met hem. Wat wil de auteur van haar? Waarom heeft hij een boek geschreven, dat over haar en haar geheim lijkt te gaan? Je leest in de hoofdstukken over Catherine wat dit boek met haar doet, en in de hoofdstukken over de auteur hoe hij zich bij het boek voelt. Dit is erg knap gedaan, en daarom met recht ook wel een psychologische thriller te noemen.

Verrassend verloop

Het verhaal is spannend en goed opgebouwd, hoewel je een grote aandachtsspanne moet hebben. Net voordat de spanning je teveel wordt en bijna irritant begint te worden, kom je te weten wat je wilde weten en wat er nog meer gebeurd. Dit maakt dat je door wilt lezen. Het oprakelen van het ene geheim brengt de vraag met zich mee wat voor geheimen er nog meer schuilgehouden worden. En waarom.

Veelzijdig verhaal

De wisselende perspectieven en verhaallijnen komen op het einde slim bij elkaar. Je leert de verhalen van Catherine en de auteur goed kennen, verhalen die eigenlijk best tragisch zijn. Hét grote geheim, waar je het hele boek naar uit zal kijken, is echter nogal onrealistisch. Niet dat het geheel onmogelijk is, maar de manier waarop Catherine op sommige dingen reageerde vond ik lastig te geloven.

Ook de hoofdstukken van de ‘onbekende man’ wisten erg goed de hatelijke gevoelens jegens Catherine bij me op te roepen, waardoor ik het nóg frustrerender vond om me door de hoofdstukken met Catherine te ploeteren. Toch had ik op het einde sympathie voor beide personages: het blijkt dat ik te snel was met oordelen, en dat is natuurlijk nooit goed. Een mooi moraal van dit verhaal.

Vlotte vertelstijl

De schrijfstijl is erg beeldend en vlot:

“Tegenwoordig drink ik niet veel: ik wil liever de controle over mijn gedachten behouden. Bij te veel alcohol schieten ze als losgeslagen kleuters de verkeerde kant uit” .

Zie je ze al gaan? 🙂 Ik houd enorm van dit soort beschrijvingen, maar het moet wel je ding zijn. De zinnen kunnen hierdoor soms wat complexer worden, wat het voor sommigen een lastiger leesbaar boek kan maken.

Kortom…

Disclaimer is een vlot geschreven en spannend verhaal. De verschillende verhaallijnen zitten goed in elkaar. Hoewel het een goed psychologisch debuut is, is het echter geen sensationele pageturner. Dit komt met name door de grote spanningsboog. Ben je dus op zoek naar gewoon een goede thriller, maar verder niks bijzonders? Dan is dit boek zeker iets voor jou.

Score: 3,8/5 (omdat 3,5 te laag lijkt en 4 net iets te hoog)

Over het boek:
Titel:  Disclaimer (Later: Het boek over jou?)
Auteur: Renee Knight
Verschijningsdatum:
 juni 2015
Aantal pagina’s: 286
Uitgever: Ambo | Anthos

Samen praten over thrillers, of over andere boeken? Gezellig! Volg me op Bloglovin’ en/of houdt mijn Twitteraccount in de gaten: @sowereadagain. Spreek ik je daar?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s